18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUE ne dă pomană, primarii mor de lene

UE ne dă pomană, primarii mor de lene

Uniunea Europeană îţi dă, dar nu-ţi bagă şi în traistă. Peste 1.200 de tone de făină şi zahăr trimise ca ajutor pentru persoanele defavorizate din cauza secetei riscă să nu ajungă la beneficiari din cauza indolenţei primarilor din Dolj.

În loc să dea din coate pentru a-i ajuta pe cei care i-au votat, edilii din judeţ strâmbă din nas când vine vorba să pună osul la treabă. Efortul pe care ar trebui să-l facă nu e mare, ci doar lenea care a pus stăpânire pe ei. Văzând seceta care s-a năpustit asupra României, Uniunea Europeană a decis să ajute populaţia cu 96 de tone de grâu şi 12.000 de tone de zahăr. Din acestea, Doljului i-ar reveni 1.000 de tone de făină şi 250 de tone de zahăr. Cantitatea ar fi putut fi mult mai mare dacă primarii ar fi reuşit să trimită la timp listele cu persoanele defavorizate din comunele pe care le păstoresc. „Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) a cerut primăriilor să trimită listele cu familiile defavorizate, aici incluzându-se pensionarii CAP fără venit, cei care primesc venit minim garantat şi alte categorii. Din 111 localităţi, doar 63 au răspuns solicitării, astfel că şi cantitatea repartizată judeţului a fost mai mică“, a declarat Nicolaie Giurgiţeanu, subprefect de Dolj. Acesta spune că a aflat despre situaţie abia în urmă cu o săptămână, motiv pentru care le-a cerut primarilor să trimită din nou listele cu beneficiari. „De data aceasta au trimis toţi, mai puţin comuna Castranova. În total sunt 98.456 de persoane. O să cerem o suplimentare la Bucureşti. Am avea nevoie de 2.000 de tone de făină şi 500 de tone de zahăr pentru a împărţi 20 de kilograme de făină şi zece kilograme de zahăr pentru fiecare persoană. După ultima centralizare va trebui să reducem cantitatea la zece, respectiv 2,5 kilograme“, a precizat subprefectul. Primarul din comună, Marin Cioc, s-a apărat spunând că listele au fost trimise încă de pe 2 august, dar nu DADR, ci Direcţiei Muncii. „Probabil dânsul (Giurgiţeanu – n.r.) e dezinformat“, a replicat Cioc.

 

Primarii se ciondănesc pe spaţiile de depozitare

 

Nu numai listele le dau bătăi de cap oficialilor din prefectură, ci şi amenajarea locaţiilor de depozitare a produselor. Subprefectul a propus 12 comune de unde fiecare primar să vină să-şi ridice ajutoarele, dar edilii vor să pună la dispoziţie depozitele doar pentru locuitorii din comuna lor, nu şi pentru ceilalţi. „Am avut azi (ieri – n.r.) o întâlnire cu cei 12 primari şi mi-au spus că nu vor să le depoziteze pentru toţi. E vorba de cămine din localitate. Eu cred că nici nu va fi nevoie să le mai depozităm“, a precizat Giurgiţeanu. Potrivit acestuia, primarii va trebui să vină cu maşinile din dotare pentru a transporta produsele în comune. „Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj va face o licitaţie pentru a alege firma care va distribui produsele la depozite, dar de acolo fiecare primar trebuie să şi le ia singur“, a completat subprefectul.

Un an pentru ajutoare

Ajutoarele vor fi distribuite începând din octombrie pe o perioadă de un an. Instituţiile implicate în distribuirea acestora sunt DADR, APIA şi Crucea Roşie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII